Rezerwuj stolik
Kaktusy Kato Koncept Kulinarny
Rezerwacja
Koszyk 0 items

Koszyk

Delektuj się smakiem i czasem spędzonym w naszej restauracji

Czego możesz się o nas dowiedzieć…

Budynek kaktusów dawniej
Budynek kaktusów dawniej
Budynek kaktusów dawniej
Budynek kaktusów dawniej

Historia miejsca

Gdzie powstały Kaktusy

Miejsce, w którym znajdziecie naszą restaurację i Hotel Diament Plaza Katowice na ulicy Dworcowej pod numerami 9 i 11 posiada ciekawą historię.

Budynek pod numerem Dworcowa 9 powstał na początku XX wieku. Jego wygląd został oparty o styl modernistyczny. Pierwotnie znajdował się tutaj hotel Cechowy. Odegrał on również swoją krótką rolę w okresie Powstań Śląskich w latach 1919-1920, jako niemiecki komisariat plebiscytowy. Były to czasy, kiedy Śląsk został podzielony pomiędzy Polskę i Niemcy.

Powstanie Dworcowej 11 datuje się na drugą połowę XIX wieku, jego architektura oparta została na historycyzmie, trendowi w architekturze tamtego okresu nawiązującego do naśladownictwa stylistyki minionych epok. W kolejnych latach międzywojennych, pod numerem 11 mieściła się m.in. administracja kolei, Argar Commerz Bank. Później do 1939 roku kawiarnia Grang, hotel „Central” z 30 pokojami, restauracja „Kaiser-Automat” Karola Kriegera. Z tamtego okresu zachowały się zdjęcia, które możecie zobaczyć w naszej historycznej galerii.

W 1945 roku pod numerem 9 otworzono Dworcową Kawiarnię i Restaurację, które z czasem zostały zmienione w późnych latach 50tych na księgarnię Dom Książki, a w drugiej części frontowej fasady powstała restauracja Kaktusy z charakterystycznymi kwiatami kaktusów w oknie restauracji. Kaktusy szybko stały się miejscem kultowym. Odbywały się tutaj spotkania bohemy artystycznej, polityków, dygnitarzy. Przesiadywali w niej również esbecy podsłuchujący rozmowy gości restauracji. Wejście do niej zapewniały specjalne karty klubowe.

Ząb czasu mocno nadwyrężył konstrukcję Dworcowej 11 i ze względu na stan techniczny budynku poddano go rozbiórce po roku 2009. Parcela została zakupiona przez inwestora Hotele Diament S.A. w 2016 roku. Dzisiaj czterogwiazdkowy Hotel Diament Plaza Katowice pod numerem 9 zachowuje swoją fasadą historyczny charakter dawnej kamienicy. Pod numerem 11 powstała nowa część hotelu, architektonicznie nawiązującą do otoczenia i łącząca obydwa budynki. Po prawej stronie wejścia do hotelu, wprost z nowopowstałego deptaka przy odnowionej ulicy Dworcowej, znajdziecie wejście do kultowych Kaktusów w nowej współczesnej odsłonie z nietuzinkowym menu.

Nasza kuchnia

Kilka ciekawostek o tym co znajdziesz w naszym menu

Czy wiecie o tym, że tylko Matias Holenderski jest jedynym oryginalnym matiasem? Wszystkie inne filety śledziowe są tylko filetami a’la matias. W Kaktusach skosztujesz oryginału!
Inspiracją dla tego dania w menu Kaktusów, była tradycja przygotowywania dobrze nam znanych w kuchni polskiej śledzi w śmietanie.
Matiasom towarzyszy ikra ze śledzia. Próbowaliście? Naprawdę warto.

Tatar każdy z nas zna. W karcie menu proponujemy Tatara z Dziczyzny, mięsa które w tradycji staropolskiej kiedyś królowało na naszych stołach.
Podwędzenie dymem, nadaje mu ekskluzywnego, smakowego wymiaru. Zaskoczy Was żółtko w panierce podawane do tego dania.

Bulion Wołowy to nawiązanie do rosołu z kołdunami, z dawnej kuchni kresowej. Swój aromat i kolor zawdzięcza długiemu gotowaniu na wolnym ogniu, dodaniu dla smaku lubczyku, palonej cebuli i pora. Dzięki takiemu przyrządzeniu, zapewniamy bulionową, esencjonalną ucztę. Serwujemy do niego pierogi z mięsem, z ogona wołowego.

Tomahawk, a jednak to schabowy z kością. Co Was tu zaskoczy – jego kompozycja smakowa. Specjalne marynowanie, gotowanie sous vide, smażenie na smalcu, sos holenderski oraz nuta tradycji – podgrzybki. Do tego dania Szef Kuchni poleca dobre ciemne piwo, które znajdziecie w karcie baru.

Zwieńczeniem uczty jaką wam zapewnimy są desery w akompaniamencie doskonałych trunków. Koniecznie musicie spróbować Kremu z Kasztanów. To wysublimowane cukiernicze arcydzieło, na długo pozostawi miłe wspomnienia z odwiedzin Kaktusów.

Zapraszamy!

Pełne menu
Matias Holenderski
Podwędzany tatar z jelenia
Bulion wołowy
Tomawhawk
Krem z kasztanów
0
kg dojrzewającej wołowiny czeka na Ciebie
0
pozycji w menu a’la carte
0
pozycji w menu BAR
0
świeżych dostaw tygodniowo

Poznaj nasz Zespół

Krzysztof Peć

Krzysztof Peć

Szef Kuchni

Szef Kuchni z powołania, zamiłowania i pasji. W swojej podróży kulinarnej poznał tajniki kuchni myśliwskiej i staropolskiej. Wykształcony gastronom, swoje talenty rozwijał w znamienitych restauracjach w kraju. Niektóre z nich stworzył od podstaw. Miłośnik dobrej kuchni i wyjątkowych, niebanalnych produktów. Amator odkrywania i poznawania nowych smaków. Laureat licznych renomowanych konkursów kulinarnych. Juror w szkolnych konkursach kulinarnych, gdzie od lat wspiera młodych adeptów sztuki kulinarnej. Od 2012 roku juror konkursu Śląskie Smaki.

Łukasz Franczyk

Łukasz Franczyk

Manager Restauracji

Doświadczony i skuteczny manager, związany z branżą hotelarską już od 20 lat. Absolwent szkoły gastronomicznej, swoje doświadczenie zawodowe budował w wielu prestiżowych obiektach na śląskiej mapie kulinarnej. Zwolennik holistycznego podejścia w obsłudze gości, które sprzyja w tworzeniu pozytywnej, domowej atmosfery w restauracji. Prywatnie wędkarz i kucharz amator, łączący obie pasje w gotowanie na świeżym powietrzu

Co o nas mówią?

Opinie naszych Gości

Co o nas mówią?

Opinie naszych Gości

masta
masta
2022-11-23
the best restaurant in katowice without a doubt. good local food and nice selection of wines. friendly service and a classy atmosphere
Bożena Trzeciak
Bożena Trzeciak
2022-11-21
Miły choć nieco egzalotowany kelner, pyszny deser i zimna herbata. Brak dzbankow i podgrzewaczy. Mimo braku gości, po przyjęciu pierwszego zamówienia, na kelnera trzeba było polowac.
Karolina Krak
Karolina Krak
2022-11-18
Dobre jedzonko
Sławomir Molenda
Sławomir Molenda
2022-11-17
Świetne dania, tatar z jelenia bardzo dobry, krem z kasztanów wyborny, świetnie podane, obsługa wyjąkowa (pozdrawiam Panią Edytę :D), na pewno wrócę
Martin Mojzis
Martin Mojzis
2022-11-13
High quality food and service.
Jagoda Staier
Jagoda Staier
2022-11-10
Pyszne jedzenie, bardzo sympatyczna i profesjonalna obsługa, na pewno będziemy tam często wracać.

Nie zapomnij zarezerwować stolika

Rezerwacja stolika

    Rezerwacje na dzień dzisiejszy prosimy dokonywać telefonicznie:
    +48 32 746 70 70