Delektuj się smakiem i czasem spędzonym w naszej restauracji

Czego możesz się o nas dowiedzieć…

Budynek kaktusów dawniej
Budynek kaktusów dawniej
Budynek kaktusów dawniej
Budynek kaktusów dawniej

Historia miejsca

Gdzie powstały Kaktusy

Miejsce, w którym znajdziecie naszą restaurację i Hotel Diament Plaza Katowice na ulicy Dworcowej pod numerami 9 i 11 posiada ciekawą historię.

Budynek pod numerem Dworcowa 9 powstał na początku XX wieku. Jego wygląd został oparty o styl modernistyczny. Pierwotnie znajdował się tutaj hotel Cechowy. Odegrał on również swoją krótką rolę w okresie Powstań Śląskich w latach 1919-1920, jako niemiecki komisariat plebiscytowy. Były to czasy, kiedy Śląsk został podzielony pomiędzy Polskę i Niemcy.

Powstanie Dworcowej 11 datuje się na drugą połowę XIX wieku, jego architektura oparta została na historycyzmie, trendowi w architekturze tamtego okresu nawiązującego do naśladownictwa stylistyki minionych epok. W kolejnych latach międzywojennych, pod numerem 11 mieściła się m.in. administracja kolei, Argar Commerz Bank. Później do 1939 roku kawiarnia Grang, hotel „Central” z 30 pokojami, restauracja „Kaiser-Automat” Karola Kriegera. Z tamtego okresu zachowały się zdjęcia, które możecie zobaczyć w naszej historycznej galerii.

W 1945 roku pod numerem 9 otworzono Dworcową Kawiarnię i Restaurację, które z czasem zostały zmienione w późnych latach 50tych na księgarnię Dom Książki, a w drugiej części frontowej fasady powstała restauracja Kaktusy z charakterystycznymi kwiatami kaktusów w oknie restauracji. Kaktusy szybko stały się miejscem kultowym. Odbywały się tutaj spotkania bohemy artystycznej, polityków, dygnitarzy. Przesiadywali w niej również esbecy podsłuchujący rozmowy gości restauracji. Wejście do niej zapewniały specjalne karty klubowe.

Ząb czasu mocno nadwyrężył konstrukcję Dworcowej 11 i ze względu na stan techniczny budynku poddano go rozbiórce po roku 2009. Parcela została zakupiona przez inwestora Hotele Diament S.A. w 2016 roku. Dzisiaj czterogwiazdkowy Hotel Diament Plaza Katowice pod numerem 9 zachowuje swoją fasadą historyczny charakter dawnej kamienicy. Pod numerem 11 powstała nowa część hotelu, architektonicznie nawiązującą do otoczenia i łącząca obydwa budynki. Po prawej stronie wejścia do hotelu, wprost z nowopowstałego deptaka przy odnowionej ulicy Dworcowej, znajdziecie wejście do kultowych Kaktusów w nowej współczesnej odsłonie z nietuzinkowym menu.

Nasza kuchnia

Kilka ciekawostek o tym co znajdziesz w naszym menu

Czy wiecie o tym, że tylko Matias Holenderski jest jedynym oryginalnym matiasem? Wszystkie inne filety śledziowe są tylko filetami a’la matias. W Kaktusach skosztujesz oryginału!
Inspiracją dla tego dania w menu Kaktusów, była tradycja przygotowywania dobrze nam znanych w kuchni polskiej śledzi w śmietanie.
Matiasom towarzyszy ikra ze śledzia. Próbowaliście? Naprawdę warto.

Tatar każdy z nas zna. W karcie menu proponujemy Tatara z Dziczyzny, mięsa które w tradycji staropolskiej kiedyś królowało na naszych stołach.
Podwędzenie dymem, nadaje mu ekskluzywnego, smakowego wymiaru. Zaskoczy Was żółtko w panierce podawane do tego dania.

Bulion Wołowy to nawiązanie do rosołu z kołdunami, z dawnej kuchni kresowej. Swój aromat i kolor zawdzięcza długiemu gotowaniu na wolnym ogniu, dodaniu dla smaku lubczyku, palonej cebuli i pora. Dzięki takiemu przyrządzeniu, zapewniamy bulionową, esencjonalną ucztę. Serwujemy do niego pierogi z mięsem, z ogona wołowego.

Tomahawk, a jednak to schabowy z kością. Co Was tu zaskoczy – jego kompozycja smakowa. Specjalne marynowanie, gotowanie sous vide, smażenie na smalcu, sos holenderski oraz nuta tradycji – podgrzybki. Do tego dania Szef Kuchni poleca dobre ciemne piwo, które znajdziecie w karcie baru.

Zwieńczeniem uczty jaką wam zapewnimy są desery w akompaniamencie doskonałych trunków. Koniecznie musicie spróbować Kremu z Kasztanów. To wysublimowane cukiernicze arcydzieło, na długo pozostawi miłe wspomnienia z odwiedzin Kaktusów.

Zapraszamy!

Pełne menu
Matias Holenderski
Podwędzany tatar z jelenia
Bulion wołowy
Tomawhawk
Krem z kasztanów
Whisky Sour
0
kg dojrzewającej wołowiny czeka na Ciebie
0
pozycji w menu a’la carte
0
pozycji w menu BAR
0
świeżych dostaw tygodniowo

Poznaj nasz Zespół

Krzysztof Peć

Krzysztof Peć

Szef Kuchni

Szef Kuchni z powołania, zamiłowania i pasji. W swojej podróży kulinarnej poznał tajniki kuchni myśliwskiej i staropolskiej. Wykształcony gastronom, swoje talenty rozwijał w znamienitych restauracjach w kraju. Niektóre z nich stworzył od podstaw. Miłośnik dobrej kuchni i wyjątkowych, niebanalnych produktów. Amator odkrywania i poznawania nowych smaków. Laureat licznych renomowanych konkursów kulinarnych. Juror w szkolnych konkursach kulinarnych, gdzie od lat wspiera młodych adeptów sztuki kulinarnej. Od 2012 roku juror konkursu Śląskie Smaki.

Łukasz Franczyk

Łukasz Franczyk

Manager Restauracji

Doświadczony i skuteczny manager, związany z branżą hotelarską już od 20 lat. Absolwent szkoły gastronomicznej, swoje doświadczenie zawodowe budował w wielu prestiżowych obiektach na śląskiej mapie kulinarnej. Zwolennik holistycznego podejścia w obsłudze gości, które sprzyja w tworzeniu pozytywnej, domowej atmosfery w restauracji. Prywatnie wędkarz i kucharz amator, łączący obie pasje w gotowanie na świeżym powietrzu

Już wkrótce zapraszamy na film O Nas

Przygotuj się na rozpoczęcie ekscytującej podróży. Nasza restauracja poprowadzi Cię przez niesamowity świat kulinarny.

Co o nas mówią?

Opinie naszych Gości

Co o nas mówią?

Opinie naszych Gości

Piotr Smyrek
Piotr Smyrek
2022-08-09
Zweryfikowana
Lody 🍦nietypowe smaki, słony karmel wspaniały 😋 schabowego z kapustą nie było więc zastąpiłem świnką peppa i ...też pychotka 😁
Marta Bugowska
Marta Bugowska
2022-08-06
Zweryfikowana
Vladlena Romanovna
Vladlena Romanovna
2022-08-06
Zweryfikowana
Yaroslav Kerget
Yaroslav Kerget
2022-07-29
Zweryfikowana
Tasty ice cream
Andrzej Kucharski
Andrzej Kucharski
2022-07-23
Zweryfikowana
Dobry stek z antrykotu
Op F
Op F
2022-07-20
Zweryfikowana
Kuchnia na najwyższym poziomie, Warte odwiedzin i sprawdzenia umiejętności kucharskich.
Ariel Hernes
Ariel Hernes
2022-07-14
Zweryfikowana
Smacznie, obsługa bardzo miła, deser skradł nasze serce, polecam ! Z pewnością w niedługim czasie znowu odwiedzimy.
Agnieszka Sikorska
Agnieszka Sikorska
2022-07-14
Zweryfikowana
Szczegółowy komentarz wkrótce 😁
Tomasz Krasinski
Tomasz Krasinski
2022-07-11
Zweryfikowana
Alex Wisniewski
Alex Wisniewski
2022-07-10
Zweryfikowana

Nie zapomnij zarezerwować stolika

Rezerwacja